- Jest zdecydowanie najlepszy - nie ma wątpliwości prof. Jan Malicki, rektor Akademii Wina. - I to od końca XVII wieku. Nawet król Słońce (król Francji Ludwik XIV - przyp. red.) go pił. Dlatego w hierarchii szampanów jest na samym szczycie. Potem są klasyczne francuskie szampany z Szampanii, a za nimi szampany rosyjskie, bardzo smaczne. Ich kariera rozpoczęła się od Napoleona, który je odkrył - uśmiecha się prof. Malicki.
Co odróżnia prawdziwego szampana od wina musującego? Przede wszystkim niepowtarzalny smak, który zapewniają winogrona jednego szczepu i naturalne bąbelki wypełniające cały kieliszek, od góry do dołu. Wino musujące ma smak wina, a bąbelki są tylko na powierzchni - to rezultat dodanego dwutlenku węgla.
Jeśli jednak zdecydujecie się na wino musujące za kilkanaście złotych, warto przeczytać na etykiecie, czy jest słodkie, półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne i dopasować je do potraw, które zjecie w sylwestrową noc. Na godzinę przed podaniem należy schłodzić butelkę. Najlepiej w lodówce (nie w zamrażalniku!), aby wino miało ok. 9 st. C. Otwieramy butelkę trzymając za szyjkę pod kątem 45 st.
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*ŚLĄSKIM PIERDOŁĄ ROKU 2011 ZOSTAJE...
*ZAPLANUJ DŁUGIE WEEKENDY 2012 ROKU
WIELKI KONKURS. Pokaż zimę na Śląsku i wygraj narciarski WEEKEND!Wybieramy NAJFAJNIEJSZĄ CHOINKĘ w woj. śląskim. ZAGŁOSUJ na swoją!
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?